tisdag 18 mars 2014

Louis Wain - Mannen som målade katter

För ett par år sedan träffade jag en engelsman på en mässa i London som sålde underbara kattkort. Många av korten var gjorda av den engelska konstnären Louis Wain.     
Louis Wain var berömd för sina kattbilder, hans storhetstid var under början av 1900-talet fram till Första Världskriget. Han tecknade sina katter som människor, ofta i olika komiska situationer. Louis Wain,var en stor kattälskare och han var även ordförande i the National Cat Club.
The Cleaners

Louis William Wain var född 5 august 1860, den äldsta av sex barn och den enda pojken. Ingen av systrarna gifte sig utan levde med sin mor under resten av sina liv. Fadern var tyghandlare och modern var fransyska. Louis hade en kort skolgång, han studerade vid West London School of Art och han blev senare lärare vid skolan under en tid. När han var 20 år avled hans far och Louis var tvungen att försörja sin familj. Wain blev en frilansande konstnär. Han specialiserade sig på djur och landskap och arbetade för flera tidningar, bl. a. Illustrated Sporting and Dramatic News från 1882 och Illustrated London News. 1886 publicerades Wains första teckning av antropomorfa katter i julnumret av Illustrated London News under titeln A Kittens Christmas Party. Katterna stod dock alla på fyra ben, var oklädda och utan de mänskliga drag som senare karaktäriserade Wains arbeten.
Nar Louis var 23 år gammal gifte han sig med sina systrars guvernant Emily Richardson som var 10 år äldre. Hustrun blev sjuk och avled tre år senare. Det var under hennes sjukdom som Louis Wain upptäckte  objektet som skulle förändra hans karriär. Hustrun tröstades av deras katt Petter och för att uppmuntra henne lärde Louis katten konster som att bära glasögon och han började även rita teckningar av katten.
Man kan se katten Petter i många av Wains tidiga verk.

Wains katter fick alltmer mänskliga drag , de serverade te, fiskade och spelade kort. Dessa bilder var mycket populära i det viktorianska Storbritannien. Wain var en framstående konstnär under de kommande trettio åren. Han illustrerade omkring ett hundra barnböcker och hans arbeten förekom i tidskrifter och magasin, däribland Louis Wain Annual som utgavs mellan 1901 och 1915.
Wains illustrationer var ofta parodier på mänskligt beteende som förlöjligade de aktuella modenyckerna.
Wain var engagerad i flera djurorganisationsers välgörenhetsarbete. Han kände att han hjälpte till att "sudda ut det förakt som fanns mot katter" i England under denna tid.

Trots sin popularitet led Wain av ekonomiska bekymmer hela sitt liv. Han var lättlurad och lätt att utnyttja och illa rustad för att tjäna pengar på sina verk. Under åren 1907-1910 arbetade han i New York för tidskriften New York American. Han återvände dock till England med mindre pengar än an rest dit med på grund av en misslyckad investering.
Efter USA resan började hans popularitet minska och hans psykiska instabilitet började också vid den tiden. Hans psykiska hälsa blev sämre under de följande åren. Louis Wains blev allvarligt psykiskt sjuk 1924 och togs han in på en avdelning för fattighjon på Springfield Mental Hospital. Ett år senare upptäcktes han där och hans förhållanden på sjukhuset publicerades vilket  ledde till vädjanden från bland andra H.G. Wells och en personlig insats av preminärminister Ramsay MacDonald. Man startade en insamling för honom och detta ledde till att Wain förflyttades till Bethlem Royal Hospital och 1930 till Napsbury Hospital norr om London. Sjukhuset var relativt trevligt med en trädgård och en kattkoloni och där tillbringade han sina sista 9 år i lugn och ro. Han fortsatte att måla men hans verk från denna tid utmärker sig med starka färger, blommor och dunkla och abstrakta mönster. Hans katter fick ett annat utseende med större ögon och starkare färger. Utställningar av hans verk från sjukdomstiden hölls i London 1931 och 1937.Han avled i Napsbury den 4 juli 1939.
Hans senare målningar används ofta som exempel i psykologiböcker.
H.G. Wells sade om Wain "Han gjorde katten till sin egen. Han uppfann kattstilen, kattsamhället, en hel kattvärld."
      
The Gardeners
Dancing-Up-To-Date c. 1907
   
At the Beach
Afternoon Tea at Home c. 1905


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar